Za one koji žele znati više-manje nešto više

26.05.2011

Welcome.hr je između ostalog i vrlo tehnološki blog. Ili barem blog koji je vrlo ovisan o tehnologiji. Nešto više o tome saznajte iz pera gostujućeg blogopisca Zaxa iz sigurnosti svoje tipkovnice u Zagrebu.

Za one koji žele znati više-manje nešto više

Ne bismo li što zornije prikazali što se sve našlo u podlozi Dobrodošlice, ne smijemo zaboraviti same početke. Naime, bez Google Earth aplikacije crtanje planirane rute bilo bi vjerojatno noćna mora, a izračuni udaljenosti, promjena visina i slično - nezamislivi.

Potpuno digitalno planiranje rute omogućilo nam je i relativno bezbolan grafički prikaz na web stranici. Za tu priliku odlučili smo se za Google Maps API i mogućnost prikaza ruta pomoću kmlLayera kao niza geografskih točaka, točnije širina, dužina i visina, povezanih u prozirno-crveni tzv. "Polyline" koji smo zalijepili preko "Terrain" tipa karte jer je na taj način dovoljno informacija o mjestima u blizini planirane rute ostalo na karti, a natpisi nisu ometali jasan pregled planiranog puta. Iz Google Eartha smo exportirali rutu kao KML datoteku već spremnu za objavu na karti. Bilo je tu ipak još dosta "ručnog" posla za Vedrana oko prezentacije dijelova rute kako bi se omogućio detaljan pregled za svaku pojedinu disciplinu, dionicu, dan ili slovo Dobrodošlice.

Slika Welcome rukopisa dobivala je obrise. Ponudu znamenitosti na koje će Lac naići putem prikazali smo žutim markerima, a za javljanja uživo s terena predvidjeli smo crvene. I opet je tehnologija uskočila u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Uvalili smo mu zadnju riječ mobilne tehnike u ruke u vidu Android mobitela HTC DesireHD kojim se s lakoćom, čak i iz kajaka, spajao na administracijsku stranicu i uploadajući slike s lica mjesta slao uz njih geografske koordinate što je bilo dovoljno da ga, barem u početku - imamo stalno na oku. Tako su nastajale brojne aktualnosti koje su sudeći prema broju klikova bile omiljene gotovo koliko i blog postovi.

I to nije sve od tehnologije. Bilo je vrijeme da Lacka još jednom opremimo posljednjom riječju tehnike. Uređaj FindMeSpot bio je naša uzdanica za sigurno lociranje Lacka i ekipe iz minute u minutu. I iako se negdje oko početka slova M uređaj pod pritiskom fizičke sile i napornog rada pokvario - njegova je tehnološka naprednost neupitna. Uobičajeno je pogrešno mišljenje da mi smrtnici putem naših GSM/GPS uređaja možemo poslati informaciju na satelit. U stvarnosti je slanje informacija u smjeru satelita vrlo rijetko i skupo, a najčešće se radi isključivo o aktivnosti satelita. Naime, da bi vam vaš GPS uređaj rekao gdje ste - neki od javnih satelita mora vidjeti vaš uređaj i mjerenjem vremena potrebnog za dohvaćanje signala s vašeg mobitela ili GPS uređaja, te usporedbom navedenog s rezultatima još najmanje dva satelita izračunati vašu relativno točnu lokaciju. FindMeSpot je jedinstven po tome što putem komercijalnih satelita javno izračunatu lokaciju "vraća na zemlju". Pretplatom na FindMeSpot servis ostvarili smo mogućnost da Lackova lokacija bude zapisana ili u slučaju nezgode na nepristupačnom terenu i pritiska na "Help" gumb poslana njegovim najdražima, ali i službi za spašavanje. Tako je nastalo 50 malih bijelih točkica koje su označavale 50 posljednjih zabilježenih FindMeSpot aktivnosti.

Da bi sve skupa začinili, Lac je svakodnevno slao rutu zabilježenu putem još jednog GPS-sposobnog uređaja. Društvo mu je za tu priliku pravio Garmin Oregon 550 koji u internu memoriju bilježi stvarno prijeđeni put. Svakodnevno, a nekad i više puta dnevno primali smo s terena e-mailom Mapsource GPX datoteku exportiranu iz Garmin uređaja i prilagodbom u kml format prezentirali je u vidu neprozirno-crvenog Polylinea na karti. Tako je na karti nastajao stvarno ispisani Welcome.

<<<